söndag 21 december 2014

Fjärde advent i generöst solsken

Förbaskade slarver. Min planering var det inget fel på. Packningen var däremot bristfällig. När jag klev ur bilen mellan Ullevi Gård och Väderbrunn konstaterade jag att jag fått med mig ett gråfilter istället för polaristationsfiltret till vidvinkelzoomen. Det var liksom precis så fel som det kunde. Den kalla och soliga omgivningen skulle få en extra puff med polarisationsfiltret hade jag tänkt. Vad har jag lärt mig av detta? Tänk inte.



Jag skulle dessutom vilja revidera min uppfattning om klassisk landskapfotografering. I alla fall lite. Det är ju inte så dumt att reka i förväg och se hur ljuset faller vid olika årstider och klockslag under dygnet. Min tanke att fota en speciell byggnad vid Väderbrunn föll pladask eftersom kåk-skrället stod i skugga och skulle så göra hela dagen... Det får bli en mulen dag, gärna i snöstorm, som bilden jag ser framför mig bör tas.



Jag har under helgen kämpat med julförberedelser. Dagens stora övning och utmaning har varit julklappsinslagning. Det är något så in i vassen tråkigt, blir alltid skitfult och de presenter man så glatt planerat och inhandlat förvandlas till en knöglig papperstuss med tejpbitar överallt. Tvi.



Väderbrunn var det, ja. Gården och hussamlingen Väderbrunn ligger längst en smal och krokig landsväg som går mellan Bergshammar och landsvägen mellan Nyköping och Stigtomta. Den smala asfaltsvägens dimensioner är inte på långa vägar representativ för trafikmängden som går där. Bilar passerar hela tiden medan det nästan inte är möjligt att mötas på den asfalterade kostigen.



För oss Stigtomtabor är det en utmärkt genväg till södra delen av Nyköping med Gumsbacken eller andra områden i sikte. Eller om vi helt enkelt skulle få den galna idén i huvudet att besöka Bergshammar!



På Wikipedia går att läsa att Väderbrunn är ett historiskt intressant område. Under tidig medeltid låg här ett befäst slott med vallgravar runt om sig. Det har räknats som kungsladugård (och dessa radar upp sig längst de öppna fälten in mot Nyköping). Jodå, stan har ett ståtligt förflutet även om det är många hundra år sedan Nyköpingsborna hade något att vara malliga på riktigt för.



Jag ställde bilen på den plats där jag vågade parkera, vilket innebar att jag fick promenera en bit från Ullevi Gård till Väderbrunn. Det känns inte OK att ställa bilen på ladugårdsbacken eller utanför någon av alla husen som finns vid Väderbrunn. Det är ju mig veterligen privat område och då ska man inte ta saker för givna. (Ungefär som jag inte skulle våga parkera för nära Tärnö som jag berättat om i ett inlägg för länge sedan.)



På tillbakavägen mot bilen vek jag av på en traktorväg ut över de öppna fälten. En chans att få röra på sig lite längre än det annars blivit. Det frostiga gräset knastrade under sulorna och en vintrig vind slog i ansiktet på mig. Det var fantastiskt skönt! När jag kommit till vägs ände, mitt ute på åkrarna, skiftade jag från vidvinkelobjektiv till macro-objektiv. Variation i perspektivet.



Dagens inlägg är en nervös blandning av färg och svartvitt. Jag tyckte helt enkelt att vissa av bilderna gjorde sig bra i svartvitt. Smaken är som baken och jag är ödmjuk inför de trevande val jag gör i denna fråga.






Här nedan kommer en bild på det träd och det gamla uthuset jag noterat för en dryg vecka sedan då jag åkte förbi. Den dagen var det disigt, regngrått och allmänt murrigt. Vädret den gången var klart mer ödesmättat och hade förstärkt den ödslighet som jag tycker finns i vyn. Eller en snöstorm som jag nämnde här ovanför. Nåja, huset och trädet finns säkert kvar till ett kommande fotografiskt återbesök, hoppas jag.



Min promenad närmade sig sitt slut men först skulle trädsvamparna på en av alléns nedhuggna träds stubbar få sig en avbildning.



Straxt innan jag var tillbaka vid bilen fick jag kliva över TGOJ-banan. Det spår som går alldeles i närheten av mitt eget hus i Stigtomta. Väderbrunn är för övrigt kringgärdad av järnvägsspår, TGOJ-banan i norr och stambanan i söder.



Nu ska jag slicka de mentala såren efter julklappsinslagningen. Kanske hjälper lite vila... ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar