lördag 11 juni 2016

Några timmar på Stora Karlsö

Redan ifjol såddes fröet som ledde fram till det nyligen genomförda besöket ute på Stora Karlsö. Jag hade troligtvis pratat om att det skulle vara spännande att se Stora Karlsö med egna ögon när Gotland besöktes någon gång i framtiden. Min mor hörsammade detta och som 50-årspresent fick jag pengar till en båtresa mellan Klintehamn och Stora Karlsö för mig och några ytterligare fler personer. När jag i januari bokade en resa till Gotland passade jag också på att reservera platser för turen till Karlsö den 4/6. (Ett bokningsförfarande som borde gå att göra på deras hemsida men som aldrig fungerade utan det fick bli på det "gamla" hederliga sättet mail.)

Ett naturreservat med stort skyddsvärde för framförallt fågellivet
Många spännande fågelobservationer har noterats under våren

Båten mellan Klintehamn och Karlsöarna var av den snabbgående modellen. Den täckta båten tog svängen förbi Lilla Karlsö där några resenärer kunde kliva av efter ca 20 minuter. Ytterligare 20 minuter senare kunde vi gå av vid bryggan i Norderhamn på Stora Karlsö. Fullastad båt, sjutton vet hur många vi var men åtminstone ett 100-tal personer, där tubkikarägare blandades med kängbärare och en tysk gymnasieklass. Och en halvvilsen familj om 5 personer från Stigtomta.

Båten ligger vid bryggan i Norderhamn på Stora Karlsö
Välkomstinstruktioner för alla nyanlända

När jag betalade för våra båtbiljetter i Klintehamn passade jag på att köpa en prydligt ihopsatt besöksguide som innehöll historieskrivningen för Stora Karlsö, karta, artbeskrivningar för flora och fauna m.m. Väl investerade 40 kronor som dock inte hann användas under besöket på ön. Eftersom det ingår 2,5 timmar guidning i båtbiljettpriset så var schemat fulltecknat och gav inte så mycket utrymme för egen utforskning om man som förstagångsbesökare föredrar att lotsas runt i en flock ledda av en skicklig guide.

Vår guide på Stora Karlsö

Vi anlände till ön straxt efter klockan 10 och sedan gick båten tillbaka till Klintehamn klockan 15.00. Högsäsongsschemat kan se något annorlunda ut men detta var vad vi hade att rätta oss efter. Lite kisspausar och utrymme för mat antingen i form av egen matsäck eller i restaurangen på ön och timmarna på ön flög sin kos väldigt snabbt.

Några av byggnaderna i Norderhamn på Stora Karlsö

Två saker visste jag om Stora Karlsö sedan tidigare. Det blommar mycket spännande där, bl.a. orkidéer, och det finns tusentals sillgrisslor och tordmular på klippkanterna. Att ön har en mångtusenårig historia tillsammans med människor, att den varit stopp för handelsresanden (medeltida och inte nutida) samt att idén om ett naturreservat föddes i slutet av 1800-talet har jag fått lära mig efterhand.

Orkidéerna var tyvärr utblommade på Stora Karlsö
Grottan Stora Förvar har en otroligt fantasieggande historia sedan långt bakåt i tiden

Jag bläddrar i det utmärkta guidehäftet jag köpte för 40 kronor och tittar i den snygga fotobok jag fick i 50-årspresent från ön. Mängderna fakta antyder att det finns otroligt mycket mer att upptäcka på Stora Karlsö än vad man hinner med under några timmar. Hit måste jag igen för att lära mera. Berättelserna om fyrvaktarna och deras villkor på ön under de kärva vintrarna fascinerar. Berättelserna om hur Gotlandsbönderna åkte ut till ön för att fiska och jaga lockar. Och uppe på allt kittlar den mer moderna historiken som har sin början med tysken Willy Wöhler i mitten av 1800-talet.

Fyrhuset är ihopbyggt med fyrvaktarbostaden och uppfördes 1886-87

Vi damp ner på Stora Karlsö en dag i början på juni med den årstidens charm och egenskaper. Det lockar att besöka ön efter mitten av augusti då strandskyddet tillfälligt hävs. Å andra sidan skulle jag nog kunna tänka mig att sitta i vandrarhemmets trygga värme under en kulen novembernatt och höra stormen vina utanför stugknutarna. Varje årstid och alla olika slags väder har sina uttryck som det skulle vara kul att försöka fotografera.

De tydliga skyltarna talade om att man inte fick passera (med hänsyn till fågellivet)

Vår guidade tur på ön gjorde en lov från Norderhamn, via Stora Förvar, till Hässelby läde (där vi blev ett år yngre) och sedan mot Stornasar och Västerberget där Fyren är placerad. Jag fotade mest landskapsbilder och macro-bilder på växtligheten.

Exempel på vad jag fotade på Stora Karlsö

När vi kom till de branta klipporna i närheten av fyrhuset kunde vi för första gången se alla sillgrisslor och tordmular där de satt på klippornas små utlöpare och hyllor. Vi hade givetvis sett stora mängder av dessa fåglar tidigare under dagen men då flygandes i luften till och ifrån sina fiskarfängen i Östersjöns näringsrika vatten.

Påtaglig trångboddhet på Stora Karlsös klippor
Sillgrisslor
Tordmule

Om du är nyfiken på Stora Karlsö kan jag rekommendera deras hemsida som du hittar till HÄR. Jag letade fram biljettinformationen denna väg och inser att de också skriver mycket om öns historia, vad som finns att se m.m.

En vy över Norderhamn fotograferad från grottan Stora Förvar

Många av mina bilder från mitt första besök på Stora Karlsö har jag samlat ihop i ett bildgalleri på Flickr som du hittar HÄR. Förhoppningsvis väcker ditt intresse för denna häftiga ö. Jag blev i alla fall helt såld...

Jag ber att få återkomma med mer Gotland och nästa gång jag syns här handlar det om Holmhällar på södra Gotland.

2 kommentarer:

  1. Fin semestertripp med många minnen. Gissar att du hade ett ganska effektivt teleobjektiv till tordmulen, eller var den så orädd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade mitt 100-400 mm-teleobjektiv och telekonvertern som ökar brännvidden med x1,4 och på just bilden på tordmulen så var brännvidden maximala 560 mm. Bilden är i det närmaste obeskuren vilket innebar att fågeln satt tämligen nära. Allting är relativt. Jag är tacksam över att få så pass bra skärpa då mitt telezoom är ganska mjukt i skärpan på maxläge. En mycket fin naturupplevelse att se alla dessa fåglar på nära håll. Det luktade dock inte särskilt fint i närheten av 1000-tals sjöfåglar som hållit sig till fiskdiet...

      Radera