fredag 19 augusti 2016

De som gör Medeltidsveckan speciell

Väldigt mycket planering ligger bakom arrangemanget Medeltidsveckan i Visby. Det återkommande eventet äger rum vecka 32 och drar till sig folk från landets alla hörn men även från utlandet. En eloge till de som sliter med att detta kan bli verklighet år efter år. Jag tänkte fokusera på andra än arrangörerna i detta inlägg, nämligen deltagarna. De som klär sig i tidsenliga kläder och sätter färg på tillställningen genom sin blotta närvaro. Vad vore Medeltidsveckan utan dessa entusiaster?

Vad var det för folksamling på Almedalens gräsmatta?
Jo, det var mängder av människor som lärde sig medeltida dans

Jag konsumerade Medeltidsveckan under några dagar och av bekvämlighetsskäl sökte jag mig huvudsakligen till marknaden på bortre sidan av Botaniska trädgården. Här kan man inte bara se de olika knallarna som säljer tidstypiska saker utan även utklädda besökare, musikgrupper och gycklare. Det finns givetvis massor av annat medeltida på gång i Visby som inte är direkt kopplat till medeltidsmarknaden men som jag skrev så var det lätt och bekvämt att ta del av det mesta om man besöker marknaden.

På väg till och från medeltidsmarknaden genom Botaniska trädgården
Ett myller av människor bland de vackra tälten på marknadsplatsen

Jag kan ha nämnt det förut men det tål att upprepas. Deltagarna som väljer att klä sig i tidstypiska kläder spänner över en mängd typer, åldrar, kön och modeller. Gamla och unga samt allt däremellan. De allra flesta verkar ha balans och distans till det de gör men nog låter det ooootroligt nördigt på sina håll om man väljer att lyssna.

Deltagare under Medeltidsveckan i Visby

På vägen hem med färjan under söndagen, Medeltidsveckans sista dag, åkte ett par i 25-årsåldern som fortfarande var klädda i sina piratkläder. För mig själv undrar jag lite stillsamt när de tänkt kliva ur lajvet och sluta med "Gaarrh, skicka smöret" vid frukostbordet. Eller hur nu en pirat ber om något vid matbordet...

Ett oväntat problem är att folk slänger skräp i deltagarnas kontar

Jag har valt att tagga detta blogginlägg med bl.a. etiketten "gatufotografering". Jag gör det för att jag själv upplever fotograferingen som sådan. Att gå runt och iaktta bland människor samt då och då stanna till och ta en ögonblicksbild i flykten. Kanske få med människors interaktion med varandra, kanske lyckas fånga en stämning eller känsla.

Alltså, de byxorna är bara för mycket. Eller för lite.

När gatufotografering är aktuellt brukar en mindre och diskretare kamera vara att föredra. Något man inte kan anklaga Canon 7D Mark II och 24-70 mm-objektivet (eller 70-200 mm-gluggen) för att vara. Nu var det så otroligt många andra som gick runt och fotade att det inte lyste mer om mig än någon annan. Dessutom skulle jag vilja påstå att de som klätt sig i medeltids-mode var medvetna om att de hade allas ögon på sig. Kanske lite exhibitionistiskt på sätt och vis.

Medeltidsveckans gycklare ville ha allas uppmärksamhet, förstås.

Jag kan inte tänka mig en mer perfekt miljö än Visby för ett medeltidsevent. Halva slaget är vunnet bara genom att omge sig med den gamla bebyggelsen som finns där. Ringmuren utgör pricken över i:et. Även om deltagarnas dräkter var autentiska så gick många bet på tre uppenbara saker. Glasögon, skor och dessa förbaskade mobiltelefoner...

Pirat som genomför ett icke-tidstypiskt telefonsamtal. Men det är praktiskt.

Kontrasten modernt vs historiskt är lite rolig att leta fram. Jag har fler exempel i mitt bildgalleri från Medeltidsveckan där just mobiltelefonerna bevisligen är svåra att undvara för en modern människa anno 2016. Även kön till bankomaten bredvid ICA Nära Torgkassen är svår att se som ett inslag på medeltiden men när man tänker efter är sedlar och mynt snart ett minne blott som betalningsmedel och kanske fanns det en motsvarighet till bankomaten för många hundra år sedan vid Stora Torget i Visby.

Nutida kontantuttag för medeltida människor

Om jag smygfotade på gatorna? Ordet "smygfota" har en klang som galopperar nedåt på popularitetsstegen och allmänhetens moraliska uppfattning skenar allt längre från det juridiska utrymmet för vad man har rätt att fotografera. Låt oss säga så här, jag har fotograferat utan att fråga respektive objekt eftersom det skett på allmän plats och utan att vara varken kränkande eller på något sätt förminskande. Jag har inte på något sätt dolt att jag fotograferat.

Det spelades pärk på utsidan av muren vid Almedalen

Jag lovar att jag med största respekt fotat och valt ut de bilder som visas. Säkert finns det någon som tycker att de inte är till sin fördel men den situationen har jag stått inför även under kontrollerade former, t.ex. vid lagfotograferingar och porträttbilder. Det jag vill få fram är att jag inte är en taskig filur utan försöker ta hänsyn till individen trots att det inte krävs (utom möjligtvis rent moraliskt).

I centrum av medeltidsmarknaden tillagas och serveras mat till hugade spekulanter

En väg att gå är att fråga om man får ta en bild. Plötsligt får man bilder på människor som bjuder på bästa porträtt-leendet och det är givetvis trevligt men en helt annan genre än gatufoto. Om jag blir modigare när jag blir stor kan jag tänka mig att testa detta också vid ett framtida besök under Medeltidsveckan. En helt annan grej men kul på sitt sätt.

Musikgrupperna avlöste varandra på Forum Vulgaris i centrum av medeltidsmarknaden

Det finns ytterligare några små saker jag behöver nämna innan jag kan sätta punkt för detta medeltidsinlägg. Det första är Kränku, butiken i mitten av Visby som också är en av huvudsponsorerna till Medeltidsveckan. Går du in där får du chansen att överbelasta luktcellerna totalt. Här säljs allehanda små burkar och pinaler men också kaffe och framförallt te. Som det doftar av alla dessa tesorter! De gör varje år en dryck som etiketteras för Medeltidsveckan vilken inte testades av undertecknad men som säkert är spännande för smaklökarna.

Butiken Kränku är värd ett besök

Det må vara tämligen lugnt och städat dagtid i Visby under Medeltidsveckan. De överfulla papperskorgarna runt stadens gator är mestadels ett tecken på att det finns många gäster i staden under veckan. Kommunens städpatruller ger sig ut i ottan för att snygga upp. Det som irriterar mig är snarare att vissa tycks tro att det är OK att lämna sopor efter sig precis var som helst och tyvärr är det som alltid att när alkoholen kommer in i bilden att vissa inte förmår att ta ett uns av ansvar.

Halvvägs upp i Snäckgärdsporten tycker tydligen vissa att det är OK att dumpa sopor efter den nattliga måltiden

En sen eftermiddag då vi passerade genom Botaniska trädgården genomförde några hippieliknande personer en performance. Det enkla var det vackra i detta sammanhang och inspirerade till egna försök att göra något liknande.

Två pinnar, ett snöre och en hink med vatten, diskemedel samt glycerol och såpbubblorna blir enorma

Jag har filmat några korta sekvenser på några olika platser i Visby under Medeltidsveckan. Här nedan återfinner du denna korta film som kanske sätter rörelse och ljud till det jag annars bara beskrivit i text och bild.



Du är hjärtligt välkommen att titta in i det bildgalleri med knappt 100 bilder som jag sammanställt och laddat upp hos Flickr. Du kommer till Medeltidsveckangalleriet HÄR>>>

För mig återstår nu endast ett blogginlägg från förra veckans besök och det kommer inom några dagar. Det blir massor av bilder men mycket sparsamt med text.

Välkommen åter!

2 kommentarer:

  1. En hel del kul bilder här. Gatufotografering är alltid kul och intressant. Gillar mobilpiraten och snubben med de justa brallorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo du, de brallorna går inte av för hackor. Det gäller att vara trygg i sig själv när man väljer att sätta dessa på underkroppen.

      Gatufoto är kul att utöva. Nu är det inte vardagsbilder från Visbys gator då jag fotar under Medeltidsveckan men jag vet inte annars hur jag ska klassificera fotometoden.

      Radera