måndag 26 september 2016

Två dagar med dynamiskt skytte

Den passerade helgen har vigts åt dynamiskt skytte. Nej, jag är inte helt bekväm på skjutbanan och är i bästa fall en medioker skytt. Som tur var handlade det om sportbevakning och inte eget utövande. Alla parter är därmed nöjda.



Oftast handlar mitt sportbevakande om en enskild match i någon av våra större lagsporter. Någon timme vid planen och sedan ett gäng bilder att redigera samt en bloggtext att sätta på pränt i etern. Denna gång fick jag ihop 18 timmars bevakning (inklusive restid) för en sport jag endast har ytlig koll på.



För ett par år sedan bekantade jag mig med IPSC, eller dynamiskt skytte som det kallas i Sverige, för första och hittills enda gången. Material i form av bilder, bloggtext och framförallt film blev utfallet den gången. När nu arrangörerna i Nyköpings och Oxelösunds Pistolklubbar åter skulle arrangera sin tävling som de kallar ONYX blev jag långt i förväg tillfrågad om jag ville göra en liknande bevakning som 2014.



Tyvärr fanns det en hel del att leva upp till eftersom filmen från september 2014 nått stor spridning i de svenska skyttekretsarna. Sedan tidigt i våras har jag våndats över detta. Allra helst som jag nu varken hade en riktig videokamera, proffshjälp med redigeringen eller kommentatorsröst att tillgå.



Utöver video-ångesten har det blivit en inre kamp om att skriva en initierad (?!) text till en Polis-tidning eftersom lördagens tävling var Polis-SM i dynamiskt skytte. Jag låter just nu min hjärna hitta vägar framåt för hur jag ska lägga upp berättelsen om årets tävling i Polis-SM. En sak vet jag i alla fall, jag har bilderna jag behöver. I överflöd.



Skytte är en sport man inte bör fotografera helt utan självbevarelsedrift. Det blir inte bra. Att finna sig i att det mest är ryggtavlor framför kameran faller sig naturligt. Att se skytten i vitögat får i huvudsak ske när de står och pratar med varandra före eller efter själva skjutmomentet. (Några vinklar för att fota de tävlande snett framifrån fanns på skjutbanan vid Koxäng utanför Nyköping och de chanserna tog jag givetvis.)



Dynamiskt skytte bjuder gudskelov på en viss rörelse och action. Mycket annat skytte är statiskt och sker liggande, stående eller sittande på skjutbanan där endast ett höjt ögonbryn eller krökt pekfinger antyder att personen ifråga är vid liv... Jag som fotar lagsporter är mer van vid att det händer grejor mellan spelare vilket inte händer i sportskyttesammanhang.



Säkerheten är rigorös vid tävlingar i dynamiskt skytte. Det behöver den vara eftersom skytten springer längst en kortare bana som är full av mål som ska träffas. Jag vill i alla fall inte vara på en tävlingsplats där det viftas med skarpladdade vapen helt utan kontroll. Domare och funktionärer staplas bildligt på varandra för att ha koll på varje moment som händer på banan.



Att fota Polis-SM innebar en svårighet jag aldrig tidigare behövt tackla. Vissa deltagare ska absolut inte synas på bild. Något som måste respekteras till 100%, om inte annat så av säkerhetsskäl för den enskilde individen. Alltså, inte nog med att jag snabbt fick slut på motividéer så fick jag under lördagen också avhålla mig från att fota människor. Jag gillar att fota människor som sportar... Några undantag fanns givetvis under lördagen där jag visste att det var OK att framträda på bild för personen.



Söndagens tävling var en öppen tävling med 126 deltagare från hela landet. Lördagens poliser, inkl, specialinbjudna från Försvarsmakten, Tullverket och Kustbevakningen, var ett 90-tal. Med andra ord så sparade jag på fotandet av deltagare till söndagens tävling.



När man går inom ett begränsat område i så många timmar som jag gjorde under helgen så blir man tvungen att tänka lite kreativt och leta detaljer för att få ihop ett acceptabelt fotomaterial. Som tur var tittade solen fram under söndagen och då fick jag i alla fall lite lyster i bilderna.

Länk till bildgalleriet från Svenska Polismästerskapen i dynamiskt skytte 160924>>>
Länk till bildgalleriet från ONYX 2016 160925>>>

Nu ska jag ägna min energi åt bildbehandling och sedan filmredigering och textskrivande. Något jag lär hålla på med ett flertal dagar innan detta äventyr nått sin slutpunkt.

6 kommentarer:

  1. Stort tack för ditt engagemang att fotografera vår sport! Vi behöver all spridning vi kan få i dessa förbudstider där framför allt polisen själva försöker förbjuda våra vapen när det är de illegala skjutningarna som är problemet. Åter igen stort tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina ord. Sport bevakar jag utan att döma eller lägga några värderingar i dem. Nu är jag tyvärr inte bevandrad i skyttegrenarna men gör givetvis besök även i den världen med glädje. :-)

      Radera
  2. Lite annorlunda sportreportage, men intressant. Jag sköt som en blind kråka i lumpen vilket visade sig bero på att jag behövde glasögon! Flygvapnet erbjöd mig wtt par gratis, men jag tyckte att militärens glajor var för fula. Innan lumpen sköt jag luftgevär i högstadiet och det var ju rätt så skoj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ambitionen med detta blogginlägg var nog mer att skriva om vad jag sysslat med under helgen och ge ett fotografiskt perspektiv på skyttetävlingarna. Jag ska samla mig för att skriva något klokt i bloggen hos Lokalsporten.se istället. :-)

      Skytte har jag alldeles för lite erfarenhet av. Fick testa pistol i lumpen men det var riktigt, riktigt svårt. K-pist var "mitt" vapen på den tiden. Sedan är luftgevär kul att skjuta men det händer inte särskilt ofta för min del.

      Radera
  3. Himla fint reportage! Om några av oss från försvaret som gästade SPM fastnade på bild så tar vi gärna del av dem för vår egen internanvändning :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag har några bilder från lördagens tävling med deltagare klädda i tydliga uniformer. Dessa bilder har jag med ett par undantag valt att inte lägga in i bildgalleriet. Om du ser detta får du gärna meddela mig en mailadress så ska jag se till att skicka över de bilder jag har på försvarsdeltagarna! Om det inte framgår här på bloggen så nås jag på fotbollslasse@gmail.com

      Radera