lördag 24 mars 2018

Låt oss jämföra

När jag skriver dessa rader singlar snöflingorna ner utanför kontorsfönstret hemma i Stigtomta. Våren står förvisso för dörren men släpps inte riktigt in ännu. Jag tog en titt i bildarkivet för att få perspektiv. Hur har det sett ut tidigare år när vi kommit fram till tiden i mars när det är dags att ställa om klockorna till sommartid?

Den snörika vintern 2009/10 satte sina spår. Den 26/3 2010 åkte jag ner till Nävekvarns hamn och tog några bilder över Bråvikens istäckta yta. Nej, det var inte en tidig vår det året.

Gässen spatserade obekymrat på isen utanför småbåtshamnen i Nävekvarn
Bilden på Nävekvarns Herrgård avslöjar att snön fortfarande låg kvar på marken

Våren 2011 hade också en snörik vinter bakom ryggen. Men som du kan se på nedanstående bilder hade våren kommit en bit på vägen trots detta. Den 27/3 2011 var jag på hemmaplan och gick på andra sidan TGOJ-banan med kameran.

Betesmarken ner mot Hallbosjön var snö- men inte isfri
"Och myrera har fått ongar" (citat från After Shave & Galenskaparna)

Väldigt varmt och mysigt såg det istället ut 2012. Jag hade promenerat till OK Hällens motionsspår i kanten av Stigtomta och där sken solen och naturen hade vaknat till liv. Bilderna är från den 24/3 2012.

Inte en snöflinga så långt ögat kan nå i motionssåret vid Friluftsgården
En luggsliten övervintrare hade vaknat till liv

Våren 2013 minns jag allt för väl. Då liksom nu dominerade nordanvindarna under lång tid och vintern släppte inte sitt grepp förrän precis i övergången mellan mars och april. Bilderna från Skillra är tagna den 25/3 2013.

Kallt, kallt och massor av snö kvar på marken vid Skillra
Enorma frostkristaller hade bildats efter natten den 25/3 2013

Våren 2014 var betydligt mildare och tydligen gjorde jag en utflykt till Nyköping den 24/3 2014. Jag spatserade runt i hamnområdet och spanade in fågellivet samt det helt isfria vattnet i stadsfjärden.

Vattensportens Hus står där och lapar vårsol
De vaggande bajsmaskinerna hade intagit gräsytorna vid beachvolleybollplanen

Slutet av mars 2015 bjöd på betydligt mer vår än i år. Detta bevisas av nedanstående bilder som jag tagit vid den övergivna gården Stora Berga ute vid Skavsta. Bilderna är från den 25/3 2015.

Åh dessa ljuvliga blåsippor
De enorma kastanjeträden var långt ifrån klädda för sommaren den 25/3

Jag blev lite äventyrlig i mars 2016 och begav mig till grannbyn Vrena där jag stannade bilen vid Mårtens Vall och tog en promenad på det fina motionsspåret som delvis går längst Hallbosjöns kant. Ett tunt istäcke avslöjar att det inte var fullt utvecklad vår den 24/3 2016.

Fotbollsplanen vid Mårtens Vall i Vrena uppvisar en helt snöfri yta
Nere vid Näset (badplatsen) började isen luckras upp

Slutligen kommer vi till 2017 då jag konstaterar att det fortfarande fanns några isfläckar kvar i hästhagen ute vid Ålspånga Säteri. Starflocken nere vid sjön säger dock att värmen hade kommit trots att jag minns kvällen den 23/3 2017 som kylslagen.

Ardennern Pixi spanar in solnedgången vid Ålspånga Säteri
En flock starar svärmar i kvällsrodnaden

Som en jämförelse bakåt i tiden kan dessa bilder vara lite kul. Hur och när våren inträffar är flytande och det enda vi med säkerhet vet är att soltimmarna är exakta från år till år. Och man kan fascineras över hur mycket i naturen som följer ljuset snarare än temperaturen.

2 kommentarer:

  1. Kul att se våren i dina krokar se senaste åren. Man glömmer annars rätt så snabbt hur det egentligen var. Vi hade 10 grader varmt idag. I morgon kommer kylan tillbaka...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte det kunde vara lite intressant att backa bandet med hjälp av några bilder. Själv var jag i Södertälje under den tidiga eftermiddagen och vi hade enligt biltermometern 11 plusgrader som varmast. Blev nog lite solbränd på köpet... (Fotboll har sina fördelar.)

      Radera